Ο Γιάννης Σμυρνιώτης γεννήθηκε το 1963.

Φοίτησε στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Τρίπολης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λαμβάνοντας το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (δέκαθλο), το μπάσκετ και το βόλλεϋ.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Τρίπολη το 1989, ασχολήθηκε με την μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων τεχνικών έργων, ενώ έχει εργαστεί στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης, ως μηχανικός της Τεχνικής Εταιρείας "Ευκλείδης", στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης) και στην Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης.

Διετέλεσε μέλος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Πρόεδρος της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. Αρκαδίας, Πρόεδρος της Τ.Ε. Τρίπολης και Γραμματέας της ΝΟ.Δ.Ε. Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αρκαδίας,  μέλος του Δ.Σ. της Δ.Υ.ΠΕ.  Πελοποννήσου.

Εκπροσώπησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συμμετείχε σε διοικητικά συμβούλια αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων της Αρκαδίας.

Εξελέγη και διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας κατά τις τετραετίες 1995-1998 και 1999-2002 καθώς και Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης 1993-1994.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανάπτυξης (1997) και Αντιπρόεδρος της Ενιαίας Νομαρχιακής Επιτροπής (1998) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας.

Στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2006 δημιούργησε τον ανεξάρτητο συνδυασμό "Πρώτα η Αρκαδία", με τον οποίο και εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010  ως επικεφαλής του συνδυασμού "ΝΕΑ Τρίπολη" εξελέγη Δήμαρχος στον νέο διευρυμένο Δήμο Τρίπολης.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γεν. Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Περιφέρειας Πελοποννήσου

Είναι παντρεμένος με την Ματίνα Κ. Παράσχου και έχουν δύο παιδιά, τον Τάσο 20 ετών και την Κωνσταντίνα 16 ετών.