Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

savvakisΑντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Τρίπολης Σάββας Σαββάκης: “Άριστη η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου!Κάνουμε έργα, δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη και έχουμε και στο ταμείο 3.600.000€.”

O Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Τρίπολης κ. Σάββας Σαββάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ μίλησε για την κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Τρίπολης, που σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο χάρη στην άριστη διαχείριση και στον περιορισμό των αλόγιστων δαπανών του παρελθόντος.

Για τα ανταποδοτικά τέλη ανέφερε:

«Το 2011 εισπράχτηκαν από την ΔΕΗ περίπου 3.800.000 ευρώ για τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, το 2011, μειώθηκαν τα τέλη για μεν τον Δήμο Τρίπολης (τον Καποδιστριακό) κατά 5% και  για τους υπόλοιπους Δήμους, κατά 10%.

Από το σύνολο των 3.800.000 ευρώ το 80% αφορά έσοδα από τον Καποδιστριακό Δήμο της Τρίπολης και το υπόλοιπο 20% από τους υπόλοιπους πρώην Δήμους.

Για το 2012 τα έσοδα του δήμου ήταν μειωμένα κατά 250.000 ευρώ. Παρά τη μείωση όμως των εσόδων, ως Δήμος δεν κάναμε καμία αύξηση των τελών  το 2012 ,το 2013 και το 2014, διότι λάβαμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, με την βαθιά οικονομική κρίση, ο συμπολίτης μας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να εισπράξουμε για το 2012 ,200.000 ευρώ λιγότερα ενώ το 2013 περίπου 300.000 ευρώ λιγότερα.

Όσον αφορά στη μεταφορά των απορριμμάτων ο κ. Σαββάκης διευκρίνισε ότι  δεν επιβάρυνε οικονομικά τους πολίτες και επεσήμανε:

Το 2012 έσκασε στα χέρια μας η «βόμβα» των απορριμμάτων και ύστερα από προσπάθειες του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη άρχισε να γίνεται η μεταφορά των σκουπιδιών.

Συγκεκριμένα το 2012 για την μεταφορά των σκουπιδιών δαπανήσαμε 358.000 ευρώ και για το 2013 δαπανήσαμε γύρω στις 447.000 ευρώ. Συνολικά περίπου 800.000 ευρώ για τα δυο χρόνια και όχι 3.000.000 ευρώ, όπως ακούγεται από την αντιπολίτευση.

Και το σημαντικό είναι ότι αυτά δεν πληρώθηκαν από τα ανταποδοτικά τέλη αλλά από άλλες πηγές τακτικών εισόδων του Δήμου μας. Μειώσαμε λειτουργικές δαπάνες προκειμένου να πληρώσουμε αυτές τις μεταφορές χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας.

Σχετικά με τα χαράτσια ο κ. Σαββάκης τόνισε  :

 «Αδίκως ορισμένοι, αποσκοπούν να ρίξουν ευθύνες στην Διοίκηση του Δήμου.»

Το χαράτσι υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην Τρίπολη και στα χωριά. Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012, υποχρεώθηκε ο Δήμος να στείλει σε ηλεκτρονική μορφή, κατάσταση όλων των οδών του Δήμου και ποιες είναι οι αντικειμενικές αξίες οι οποίες ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου του 2007. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Τρίπολη είχε τις μισές αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή έβλεπες ακίνητο στην κεντρική πλατεία με 700 ευρώ το τετραγωνικό ενώ ήταν 1600 ευρώ. Υποχρεωθήκαμε από κει και ύστερα να τα στείλουμε αυτά τα στοιχεία στη ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριών Συστημάτων για να γίνει μια απλή διασταύρωση, ώστε να χρεωθούν τα χαράτσια.

Πρέπει όμως να γνωρίζουν  οι συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν στα χωριά του Δήμου ότι οι τιμές ζωνών ήταν γύρω στα 150 με 160 ευρώ το τετραγωνικό και στις 28 Δεκεμβρίου του 2010 αυξήθηκαν οι τιμές και για τον Νομό Αρκαδίας σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, στα 700 ευρώ το τετραγωνικό. Αδίκως ορισμένοι, αποσκοπούν να ρίξουν ευθύνες στην Διοίκηση του Δήμου, ότι για τα χαράτσια ευθυνόμαστε εμείς.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης ξεκαθαρίζει την κατάσταση όσον αφορά τις φήμες που διαδίδει η αντιπολίτευση για σπατάλη στο Δήμο επισημαίνοντας:

«Τα χρηματικά διαθέσιμα στο Δήμο είναι 3.600.000 ευρώ.

Δεν γίνεται καμία σπατάλη στο Δήμο Τρίπολης.

Μην ακούτε τις σειρήνες καταστροφολογίας της αντιπολίτευσης»

 Αναλυτικά ανέφερε:

«Τα χρηματικά διαθέσιμα στο Δήμο είναι 3.600.000 ευρώ. Και το ποιο σημαντικό είναι ότι η Κεντρική εξουσία δια του Υπουργού Εσωτερικών με ταχυδακτυλουργικό τρόπο μάς «έφαγε» την επιχορήγηση του Δεκεμβρίου, κάπου 500.000 ευρώ, έκαναν φτερά αυτά. Που εάν τα είχαμε  και αυτά σήμερα θα είχαμε στο ταμείο του δήμου 4.100.000 ευρώ.

Εκτός τη ΣΑΤΑ που είναι μειωμένη κατά 53%, επιπλέον δεν πήραμε την δόση από τις οφειλές του Δημοσίου που ήταν περίπου 200.000 ευρώ, ούτε τον Γενάρη ούτε το Φεβρουάριο.»

Ο κ. Σάββας Σαββάκης κλείνοντας τη συνέντευξη του προσκάλεσε τους Δημότες της Τρίπολης να αναδείξουν ξανά την παρούσα Δημοτική αρχή και την εμπιστοσύνη τους στον Δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη στις ερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.